Skip to main content

Het ontstaan van het Meta me meta you bordspel

Dit bordspel is ontwikkeld door Kurt Wegener van NLP Opleidingen Wegener BV.

Zijn inspiratie is jaren geleden ontstaan door het analyseren van leerstrategieën bij mensen. Uit zijn onderzoek is gebleken dat mensen sneller contact leren te leggen tussen kennis en mensen wanneer dit op een speelse wijze gebeurt. In de kindertijd leren wij in een snel tempo omdat wij onbevangen open staan voor informatie. Als kind zijnde bestaan er geen blokkades en wordt kennis opgedaan over alles dat wordt aangeboden. Zeker wanneer het onderwerpen betreft die gecombineerd worden met spelen. Zo kan een kind wel 3 verschillende talen in slechts enkele jaren leren. Wanneer iemand volwassen wordt is het mogelijk dat ervaringen en kennis blokkades opwerpen waardoor een leerstrategie wordt belemmerd. Een leerstrategie bestaat uit een reeks van patronen die elkaar steeds weer in chronologische volgorde overlappen, ook wel synesthesie genoemd. Er wordt pas over een strategie gesproken wanneer bewuste handelingen langdurig herhaald worden waardoor het onbewuste leert om deze te automatiseren. Het onbewuste zal na een bepaalde tijd zodanig geconditioneerd zijn dat het proces automatisch begint af te spelen wanneer men deze leerstrategie nodig heeft. De leerstrategie wordt hier als voorbeeld genoemd echter elk aangeleerd gedrag bestaat uit een strategie. Of je nu opstaat, kookt, gaat winkelen, opdrachten uitvoert etcetera. Zelfs communicatie bestaat uit meerdere strategieën omdat dit altijd context gebonden is.

Door het spel te spelen met de denkstijlvoorkeuren ben je in staat om:

  • bij het interpreteren van gedrag van anderen niet alleen uit te gaan van eigen kennis/informatie
  • niet meer uit te gaan van aannames/invulling
  • geen (voor) oordelen te creëren naar de ander toe

Daarnaast stimuleert dit spel het leerproces waardoor je wel 100 maal sneller leert dan gebruikelijk.  Dit komt doordat met denkstijlvoorkeuren wordt gespeeld, zowel in een eigen rol als ook in de rol van de ander.  Informatie wordt in hoog tempo op verschillende manieren aan elkaar aangereikt waardoor de voorkeuren bij elk individu steeds sterker herkenbaar worden.
 
Resultaat hiervan is:

dat de deelnemers in staat zullen zijn een boodschap op wel 50 manieren naar de ander toe te communiceren. Dit versterkt de communicatie-vaardigheden met als resultaat het creëren van meer mogelijkheden. Kurt spreekt daarom ook vaak over het genereren van een win- win situatie. Het vermogen om nog intenser te luisteren wordt vergroot middels taal (verbaal en non-verbaal) waardoor er meer begrip naar de ander toe ontstaat en het respect voor elkaar zal verhogen.

Kurt Wegener heeft inmiddels ook de training Identity-reading ontwikkeld waarbij men snel leert de verschillende denkstijlen te onderscheiden en hier flexibel mee om te gaan. Voor meer informatie over deze trainingen klik hier of boven in het menu Trainingen.

Interactief spelen

Door interactief en op een speelse wijze dit spel te spelen leren deelnemers gemakkelijk de voorkeuren in denkstijl van een ander te herkennen. En die van zichzelf.
Door het spel vaker te spelen nemen de communicatieve vaardigheden toe. Het herkennen van de eigen denkstijlen en andermans denkstijlen heeft als extra voordeel dat men over een ander persoon minder snel een invulling of aanname maakt. Er wordt meer respect verkregen voor personen met een andere denkstijl. De bedoeling dat personen minder snel de focus op een ander leggen en meer op zichzelf. Daarnaast wordt men nog flexibeler in het inzetten van de denkstijlen en dat heeft weer veel invloed op de eigen communicatie.

Hoe meer het spel interactief wordt gemaakt, hoe realistischer het wordt.

Speel dit spel gerust met muziek op de achtergrond, of maak als je het leuk vindt foto’s of video. Dat maakt het spel realistischer. Denk maar aan een feest waar veel muziek is en de mensen luidruchtig zijn. Daar worden ook dikwijls foto’s en video’s gemaakt. Het maakt het spel interactief en realistischer. Het vertelt namelijk iets over jezelf hoe je de selectie laat plaatsvinden om zo een gesprekspartner te krijgen. 

Mensen met verschillende denkstijlen maken daarom ook vaak een mismatch, maar weten niet precies waarom. De gedachte dat iemand saai is of je niet begrijpt is vaak het gevolg hiervan, in het ergste geval vul je het voor de ander in of maak je een aanname over hoe iemand is.
Wanneer je eenmaal begrijpt wat een denkstijl is en hoe deze werkt zul je merken, dat wanneer iemand deze inzet, jij automatisch flexibeler in deze denkstijl begint te worden. Je gaat je namelijk steeds meer aanpassen aan de ander om zo de boodschap over te brengen!

Tip: Men kan tot maximaal 8 personen het spel spelen, wanneer je er 2 aanschaft dan kun je het uitbreiden naar 16 spelers en bij 4 32 spelers enz!

NLP BORDSPEL TAFELMODEL
META ME META YOU
BORDSPEL GROOT META ME META YOU
NLP PRACTITIONER SPEELKAARTEN
LOGISCHE NIVEAU'S INTERVENTIE model
Bordspel groot op maat gemaakt
Top