Skip to main content

Denkstijl

Denkt iemand eerder in feiten of juist in combinaties en metaforen. Het was de laatste druppel die de emmer liet overlopen sprak iemand uit waarop de ander zei; je werd dus heel erg boos! Hieronder worden deze denkstijl voorkeuren 'abstract, concreet' binnen dit thema uiteengezet.

  • Abstract

    Iemand met de voorkeur voor abstract denkt graag in combinaties, principes en symbolen. Daarnaast zijn deze personen erg gericht op efficiëntie en altijd op zoek naar een abstracte oplossing. Personen met deze voorkeur kunnen een verhaal vertellen waarin een goede metafoor is verwerkt. Metaforen zijn een van de krachtigste methodes om een boodschap over te brengen. Denk maar aan de verhalen in een sprookjesboek.

  • Concreet

    Iemand met de voorkeur voor concreet concentreert zich op de feiten. Wanneer hij/zij met een project begint, heeft hij/zij al een concreet beeld van het project en weten naar welk resultaat ze gaan toewerken. Bij een hoge voorkeur gaan deze personen heel expliciet letten op anderen. Bijvoorbeeld wat iemand doet en wanneer. Personen die erg concreet zijn, kunnen naar anderen toe wel eens erg confronterend zijn.

Zintuigelijke kanalen

Primaire belangstelling

Perspectief

Motieven

Richting

Referentiekader

Planningstijl

Niveau van activiteiten

Vergelijking

Reactie

Successtrategië

Werkoriëntatie

Informatie omvang

Denkstijl

Werkstijl

Primaire aandacht

Tijdoriëntatie

Tijdkader

Overtuigingskanaal

Overtuigingsstrategie