Skip to main content

Perspectief

Wanneer we communiceren zal de een meer emotioneel reageren en de ander wat koeler overkomen. De manier hoe we schakelen van perspectief kan per situatie verschillen. Hieronder worden deze denkstijl voorkeuren 'geassocieerd, gedissocieerd, waarnemend' binnen dit thema uiteengezet.
  • GEASSOCIEERD

    Iemand met de voorkeur voor geassocieerd betrekt zaken naar zichzelf en neemt deze waar met zijn eigen emoties, overtuigingen en waarden. Mensen die sterk geassocieerd zijn, staan heel dichtbij hun emoties en spreken vaak in de ik-vorm. Zij hebben ook veel doorzettingsvermogen.

  • GEDISSOCIEERD

    Iemand met de voorkeur voor gedissocieerd begrijpt een ander goed en is erg empatisch ingesteld (kan ook bijvoorbeeld goede service en dienstverlening geven). Personen die deze denkstijl erg sterk hebben, spreken vaak in de je-vorm en zijn meer gefocust op anderen.

  • WAARNEMEND

    Iemand met de voorkeur voor waarnemend neemt afstand van emotie en kan erg koel reageren op situaties. Dit kan handig zijn om bijvoorbeeld erg neutraal te staan in een conflictsituatie en om een goed oordeel daarover te kunnen geven/ een evaluatie te kunnen doen.

Zintuigelijke kanalen

Primaire belangstelling

Perspectief

Motieven

Richting

Referentiekader

Planningstijl

Niveau van activiteiten

Vergelijking

Reactie

Successtrategië

Werkoriëntatie

Informatie omvang

Denkstijl

Werkstijl

Primaire aandacht

Tijdoriëntatie

Tijdkader

Overtuigingskanaal

Overtuigingsstrategie