Skip to main content

Primaire aandacht

Heeft iemand de voorkeur om eerst voor zichzelf te zorgen of eerst voor de ander. Wanneer er bijvoorbeeld gegeten word wie schept dan het eten op voor zichzelf en wie voor de ander eerst. Hieronder worden deze denkstijl voorkeuren 'zorgen voor zelf, zorgen voor anderen' binnen dit thema uiteengezet.

  • Zorgen voor Zelf

    Iemand met de voorkeur voor zorgen voor zelf vindt het belangrijk om eerst voor zichzelf te zorgen en dan pas voor een ander. Als er visite is, zal hij/zij eerst zichzelf wat inschenken. Wanneer deze voorkeur erg sterk is, kan het zijn dat de ander niet eens gevraagd wordt of ze iets willen drinken. Topsporters zijn in het algemeen erg op zichzelf gericht om zodoende de prestaties steeds weer te verbeteren.

  • Zorgen voor Anderen

    Iemand met de voorkeur voor zorgen voor anderen vindt het prettig om eerst voor een ander te zorgen en dan pas voor zichzelf. Hij/zij zorgt ervoor dat de gasten iets wordt aangeboden en denkt dan pas aan zichzelf. Wanneer deze voorkeur erg sterk is, kan het zijn dat deze persoon vaak ja zegt op taken die hij/zij krijgt en geen nee durft te zeggen om de ander een plezier te doen. Dat kan gevolgen hebben voor de gezondheid omdat de aandacht naar de ander gaat. Personen die in de zorg werken, hebben deze denkstijl vaak in hogere mate om een goed zorg te verlenen.

Zintuigelijke kanalen

Primaire belangstelling

Perspectief

Motieven

Richting

Referentiekader

Planningstijl

Niveau van activiteiten

Vergelijking

Reactie

Successtrategië

Werkoriëntatie

Informatie omvang

Denkstijl

Werkstijl

Primaire aandacht

Tijdoriëntatie

Tijdkader

Overtuigingskanaal

Overtuigingsstrategie