Skip to main content

Tijdoriëntatie

Heeft iemand de voorkeur om eerst in het verleden te zoeken of oriënteert hij zich meer in het heden of toekomst? Hoe iemand zich oriënteert in de tijd word bepaald door o.a. bepaalde kennis die deze persoon bezit. Hieronder worden deze denkstijl voorkeuren 'verleden, heden, toekomst' binnen dit thema uiteengezet.

  • Verleden

    Iemand met de voorkeur voor verleden kijkt vaak terug naar het verleden en spreekt ook in het verleden. Wanneer deze voorkeur erg sterk is, kan het zijn dat deze persoon niet goed kan genieten van het heden en weinig toekomstplannen maakt. Uitspraken als: weet je nog toen of ik deed het altijd zo etc.

  • Heden

    Iemand met de voorkeur voor heden is in het hier en nu en legt de focus juist op wat er op dit moment gebeurt. Wanneer deze voorkeur erg sterk is, kan het zijn dat iemand minder goed kan terugkijken naar het verleden of in de toekomst kan kijken. Het verleden heeft iemand nodig om van te kunnen leren en de toekomst om plannen te maken. Deze denkstijl werkt handig om meteen te handelen in situaties d.m.v. improviseren.

  • Toekomst

    Iemand met de voorkeur voor toekomst is vooral gefocust op wat er allemaal gaat komen en vindt het ook fijn om steeds nieuwe plannen te bedenken. Wanneer deze voorkeur erg sterk is, kan het zijn dat iemand niet leert uit het verleden en minder kan genieten van het hier en nu. Uitspraken als: over 2 maanden start ik mijn studie of ik ga lekker in augustus op vakantie etc.

Zintuigelijke kanalen

Primaire belangstelling

Perspectief

Motieven

Richting

Referentiekader

Planningstijl

Niveau van activiteiten

Vergelijking

Reactie

Successtrategië

Werkoriëntatie

Informatie omvang

Denkstijl

Werkstijl

Primaire aandacht

Tijdoriëntatie

Tijdkader

Overtuigingskanaal

Overtuigingsstrategie